W dzisiejszych czasach coraz więcej osób decyduje się na wegański styl życia. Co to oznacza dla miłośników słodyczy? Czy wegańskie słodycze mogą stanowić smaczną alternatywę dla tradycyjnych przekąsek? Odpowiedź brzmi: Tak! W tym wpisie opowiemy, z czego robione są słodycze dla wegan i na co zwrócić uwagę przy ich wyborze.
Wegańskie słodycze – co to takiego?
Słodycze wegańskie różnią się od zwykłych słodyczy tym, że nie zawierają żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Ich główne składniki to przede wszystkim surowce roślinne – owoce, orzechy, ziarna, syropy czy mleka roślinne. Wegańskie słodycze cieszą się coraz większą popularnością ze względu na coraz lepiej zrozumiane korzyści płynące z diety roślinnej, zarówno dla zdrowia, jak i dla środowiska.
Słodycze dla wegan nie mają w składzie produktów odzwierzęcych, takich jak mleko, jajka, miód czy żelatyna, które często bywają przyczyną alergii. Dzięki temu są one również dobrym wyborem dla osób z nietolerancjami pokarmowymi oraz dla tych, którzy chcą unikać składników pochodzenia zwierzęcego ze względów etycznych czy ekologicznych. W przeciwieństwie do tradycyjnych przekąsek wiele wegańskich słodyczy zawiera mniej cukru i tłuszczu, a więcej błonnika, witamin i minerałów.
Słodycze wegańskie a ich wpływ na środowisko
Wybór żywności wegańskiej, w tym wegańskich słodyczy, ma także wpływ na naszą planetę. Różnica jest związana z tym, że produkcja składników roślinnych jest zwykle mniej wymagająca dla środowiska niż produkcja składników pochodzenia zwierzęcego. Nie tylko zapotrzebowanie na wodę i ziemię jest mniejsze, ale także emisja gazów cieplarnianych jest zwykle znacznie niższa. Tak więc decydując się na wegańskie słodycze nie tylko dbamy o swoje zdrowie, ale także pomagamy chronić naszą planetę.
Wegańskie słodycze: przepisy na zdrowe słodkości
Nie jesteś pewien, jak zacząć przygodę z wegańskimi słodyczami? Poniżej podajemy kilka inspiracji, na domowe wegańskie desery. Przygotuj się na nowe doznania smakowe!
- Wegańskie ciasteczka – do tego przepisu potrzebujesz tylko mąki, syropu klonowego, oleju kokosowego i wybranej mieszanki przypraw, np. piernikowej.
- Wegańskie trufle – do ich przygotowania potrzebujesz jedynie namoczonych daktyli, prażonych orzechów włoskich, kakao i ekstraktu z wanilii. Kulki formujesz ręcznie i obtaczasz w kakao. Smakują nieziemsko!
- Wegańskie lody – do ich przygotowania potrzebujesz dojrzałych bananów, mleka roślinnego i dodatków takich jak orzechy, owoce czy kakao. Wszystko miksujesz do uzyskania gładkiej konsystencji i wkładasz do zamrażarki.
Nawet jeśli jesteś na diecie wegańskiej, nie oznacza to, że musisz rezygnować ze słodyczy!
Jak wybrać dobre wegańskie słodycze sklepowe?
Mimo że przygotowanie wegańskich słodyczy w domu jest proste i łatwe, nie zawsze z różnych przyczyn mamy na to czas i ochotę. W takich przypadkach warto sięgnąć po gotowe wegańskie słodycze sklepowe. Ale jak wybrać najlepsze? Przede wszystkim czytaj etykiety – zadaj sobie trud sprawdzenia składników wypisanych się na opakowaniu. Upewnij się, że na liście nie ma mleka, jajek, żelatyny, miodu ani innych produktu odzwierzęcych.
Słodycze wegańskie dostępne są w wielu sklepach spożywczych i sklepach ze zdrową żywnością. Znajdziesz je także w naszej hurtowni słodyczy. Wśród asortymentu mamy m.in. żelki w kwaśnej posypce oraz truskawkowe gumy rozpuszczalne. Słodycze wegańskie mogą stanowić zdrowszą alternatywę dla tradycyjnych słodyczy. Pamiętaj jednak, że nadmiar nawet najzdrowszych słodkich produktów może prowadzić do problemów zdrowotnych, dlatego ważne jest, aby spożywać je z umiarem.