Słodycze bez glutenu. Co warto o nich wiedzieć?

W ostatnich latach coraz częściej mówi się o diecie bezglutenowej. Jeszcze do niedawna kojarzyła się ona z wielkimi wyrzeczeniami. Dziś w ofertach sklepów coraz łatwiej znaleźć produkty pozbawione tego alergenu. Zastanawiasz się, czym charakteryzują się słodycze bez glutenu? Kto powinien je jeść i co warto o nich wiedzieć? Odpowiedzi znajdziesz poniżej!

Słodycze bez glutenu - czym się charakteryzują?

Gluten to białko pochodzenia zbożowego. W popularnych słodyczach często stosuje się go w formie zagęstnika. Niestety gluten jest także silnym alergenem. Dolegliwości zdrowotne pojawiające się po jego spożyciu dotyczą nie tylko osób chorych na celiakię. Uważa się, że na nietolerancję glutenu w większym lub mniejszym stopniu może cierpieć nawet co czwarty Polak. Jej powszechnymi objawami są bóle brzucha, wysypka, wzdęcia, przewlekłe zmęczenie i nudności. Wyeliminowanie glutenu z diety nie jest najłatwiejszym zadaniem. Na szczęście na rynku dostępna jest coraz większa ilość produktów bez glutenu - w tym także słodyczy. Są one równie smaczne, co ich standardowe wersje. Jedyna różnica polega na braku silnego alergenu w składzie.

Czy słodycze bez glutenu są zdrowsze?

Słodycze bez glutenu na pewno powinni spożywać wszyscy borykający się

z nietolerancją tego składnika. Zastanawiasz się, czy takie produkty są zdrowsze od standardowych także pod innymi względami? Czy osoby, które nie przejawiają alergii na gluten, powinny jeść tego typu słodycze? Na pewno nie muszą ich unikać. Należy jednak pamiętać, że to takie same słodycze, jak wszystkie inne. Od konkretnego produktu zależy, czy będzie on mniej lub bardziej szkodliwy dla zdrowia. Słodycze bez glutenu także mogą być słodzone białym cukrem lub zawierać kontrowersyjne konserwanty. Zawsze dokładnie czytaj etykiety produktów.

Jak rozpoznać słodycze bez glutenu?

Po czym rozpoznać, że dany produkt nie ma w składzie glutenu? Bardzo popularnym i jednocześnie oficjalnym oznaczeniem jest znak przekreślonego kłosa na opakowaniu produktu. Producenci mogą też umieścić napis informujący na etykiecie produktu. Z uwagi na to, że gluten jest silnym alergenem, jego obecność musi zawsze zostać podkreślona w składzie produktu. Producent powinien poinformować również o możliwości jego przypadkowego przeniesienia na linii produkcyjnej. Warto wiedzieć, że w przypadku zaawansowanej celiakii nawet niewielka ilość glutenu może doprowadzić do poważnych w skutkach reakcji alergicznych.

 

Celiakia i nietolerancja glutenu to poważne przypadłości. Jednak, choć początkowo dieta bezglutenowa może wydawać się ogromnym wyrzeczeniem, z odpowiednimi produktami wcale nie jest taka trudna. Nie musisz rezygnować z ulubionych smakołyków. Wybieraj mądrze i ciesz się ich smakiem, bez obaw o nieprzyjemne skutki zdrowotne. Zajrzyj do naszego sklepu! Znajdziesz tam między innymi szeroki wybór smacznych i fantazyjnych słodyczy bez glutenu. A może nie tolerujesz laktozy? Szukasz słodyczy bez cukru? Zadbaliśmy o to, by w naszej ofercie nie zabrakło produktów, które sprostają potrzebom każdego fana słodkości.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl