Jakie słodycze są dozwolone przy wysokim cholesterolu? Znamy odpowiedź!

Podwyższony poziom cholesterolu to poważne wyzwanie dla organizmu. Aby sobie pomóc i nie doprowadzić do poważnych konsekwencji, należy przede wszystkim dokonać zmian w codziennej diecie. Okazuje się, że słodkie przekąski mogą mieć istotny wpływ na cholesterol. Nie oznacza to jednak, że musisz z nich całkowicie zrezygnować. Czytaj dalej i dowiedz się, jakie słodycze można jeść przy wyższym cholesterolu.

Słodycze a cholesterol – jaki mają ze sobą związek?

Wszyscy kochają słodkie przekąski. Łakocie poprawiają humor i błyskawicznie podnoszą poziom energii. Okazuje się jednak, że wiele znanych nam i powszechnie spożywanych słodyczy to produkty wysokoprzetworzone. To oznacza, że są źródłem kwasów tłuszczowych trans, które mają wyjątkowo niekorzystny wpływ na zdrowie. Spożywanie takich słodyczy w nadmiarze na ogół skutkuje podniesieniem poziomu cholesterolu. Jeśli towarzyszy temu niewielka aktywność fizyczna, źle zbilansowana dieta i nadwaga, to zdecydowanie zwiększają się szanse na chorobę wieńcową. 

Co więcej, słodycze mają w składzie dużą ilość cukru w różnej postaci. To z kolei może przyczynić się do wzrostu stężenia trójglicerydów we krwi.

Jakie słodycze podnoszą poziom cholesterolu?

Na szczęście nie wszystkie słodkości negatywnie wpływają na organizm. Warto jednak pamiętać o tym, by komponując jadłospis, zrezygnować z tych łakoci, które mogą bezpośrednio wpływać na poziom cholesterolu. Najważniejsze jest to, by unikać smakołyków, w których składzie widnieją tłuszcze typu trans. Najczęściej są to pączki, czekolady, wyroby cukiernicze, paczkowane ciastka czy batony. Zatem, zanim kupisz słodkości, koniecznie zapoznaj się z ich składem. Większość etykiet jest transparentna i łatwa do odczytania. Producenci powinni zaznaczać, jakie tłuszcze znajdują się w produktach.

Jakich słodyczy należy jeszcze unikać przy podwyższonym cholesterolu? Poza tłuszczem niezwykle ważna jest zawartość cukru. Warto pamiętać, że może on występować w recepturze pod różnymi nazwami. Substancja ta może hamować pracę enzymów, które są odpowiedzialne za rozkładanie trójglicerydów. To prosta droga do zaburzeń poziomu cholesterolu i wzrostu ryzyka zachorowania na chorobę wieńcową. Unikaj zatem łakoci z wysoką zawartością cukru.

Słodycze przy wysokim cholesterolu – czy to dobry pomysł?

Modyfikacja stylu życia, w tym także diety, to kluczowe zalecenie w przypadku podwyższonego poziomu cholesterolu. Nie musisz jednak całkowicie rezygnować ze słodyczy. Pamiętaj jednak, by dokładnie czytać ich receptury. Dobrym rozwiązaniem jest samodzielne przygotowanie pysznych przekąsek w domu. Dzięki temu zyskasz pełną kontrolę nad składem łakoci i bez problemu zastąpisz niepożądane składniki ich bezpiecznymi odpowiednikami. Zamiast tłuszczów typu trans wystarczy zastosować tłuszcze pochodzenia roślinnego, których źródłem są np. orzechy. Z kolei cukier w domowych słodyczach może występować w zdrowszej postaci, takiej jak np. ksylitol. Warto wprowadzić takie nawyki podczas przygotowywania ciast czy innych deserów.

Jakie słodycze można jeść przy wysokim cholesterolu?

Przygotowywanie domowych deserów jest dla Ciebie zbyt czasochłonne? Zastanawiasz się, jakie słodycze przy cholesterolu możesz spożywać bez obaw? Na szczęście nie musisz rezygnować z łakoci dostępnych w sklepach. Wiele z nich ma w ofercie słodycze odpowiednie dla osób, którym zależy na utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu.

Zwróć przede wszystkim uwagę na słodycze bez cukru. Obecnie coraz więcej osób stara się wybierać takie łakocie. W ich składzie znajdziesz zdrowszy zamiennik cukru, dzięki któremu przekąski smakują tak dobrze, jak tradycyjne słodycze. Co ważne, obecnie dostępne na rynku słodkości są też atrakcyjne wizualnie – z powodzeniem możesz zaproponować je nawet dzieciom.

Jak wybrać najlepsze słodycze bez cukru?

Rynek oferuje mnóstwo rodzajów słodkości bez cukru. Występują w różnych formach, kolorach i smakach. Znajdziesz je także w asortymencie naszego e-sklepu. Nawet jeśli nie możesz skosztować tradycyjnych słodyczy, nic nie stoi na przeszkodzie, by raczyć się kolorowymi, przepysznymi waflami imitującymi banknoty. Uwielbiają je szczególnie najmłodsi smakosze. Na uwagę zasługują też owocowe żelki bez cukru. Pamiętaj jedynie, by wybierać słodycze znanych producentów – to gwarancja sprawdzonej i odpowiednio zbilansowanej receptury.

Słodycze bez cukru – dlaczego warto?

Coraz więcej osób stara się eliminować z diety szkodliwe substancje. Słodycze bez cukru są bezpieczniejsze dla zdrowia nie tylko dla osób, które chcą zadbać o poziom cholesterolu – warto zastąpić nimi klasyczne łakocie, jeśli chcesz szczególnie zadbać o swoje odżywianie. Niezależnie też od tego, czy jesteś na diecie, czy zależy Ci na tym, by budować zdrowe nawyki u dzieci, słodycze bez cukru to doskonała opcja, którą możesz zastąpić czekoladę, cukierki czy lizaki. Substancje słodzące zawarte w łakociach bez cukru z pewnością będą mniej szkodliwe dla zdrowia.

Mamy nadzieję, że wiesz już, jakie słodycze możesz jeść przy wyższym poziomie cholesterolu. Nie rezygnuj z przyjemności! Przekąski bez cukru, w ciekawych i przepysznych wariantach, znajdziesz w ofercie naszego e-sklepu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl