Lubisz słodycze, a zwłaszcza żelki? A może chętnie zajadają się nimi Twoje dzieci? Zastanawiasz się, jak właściwie powstają żelki i z czego są robione? Wyjaśniamy, na czym dokładnie polega ich produkcja!
Historia żelek
Żelki to smakołyki uwielbiane nie tylko przez dzieci, ale i dorosłych. Nie wiesz, kiedy tak właściwie powstały żelki i skąd wynika ich popularność? Otóż warto mieć świadomość tego, że ich historia rozpoczęła się już w XIX wieku. Wówczas cukiernicy postanowili połączyć ze sobą cukier i żywicę drzew akacjowych, czyli znaną wszystkim gumę arabską. Do uzyskanej mikstury dodali substancje smakowe, a także różne owoce. W taki oto sposób udało się uzyskać słodycze mające gumową konsystencję.
Wielka popularność żelek zaczęła się nieco później. W 1922 roku cukiernik Hans Riegel opracował specjalną recepturę i uzyskał pierwszego oficjalnego na świecie żelka o owocowym smaku. Z czasem swoje żelki zaczęli produkować również inni cukiernicy i tak oto rozpowszechniły się te gumowe słodycze.
Obecnie żelki cieszą dzieci i dorosłych różnymi smakami i kształtami. Nie sposób zliczyć, ile jest możliwych kombinacji. Oczywiście wciąż dużą popularnością cieszą się owocowe żelki, zwłaszcza te, które zawierają sok. Uznanie zdobyły także soczyste, a zarazem kwaśne żelki. Nie brakuje również żelek o smaku coli, jogurtu itp. Co ważne, mają one nie tylko kształt dżdżownic, misiów, zwierzątek i serduszek, ale mogą już nawet przypominać postaci z bajek i filmów. Dzięki temu grono ich konsumentów jest naprawdę szerokie.
Jak powstają żelki?
Zastanawiasz się, jak powstają żelki? Musisz wiedzieć, że ich produkcja jest podzielona na kilka etapów.
Projektowanie
Pierwszym istotnym krokiem do otrzymania smakowitych żelek jest stworzenie ciekawego projektu. Początkowo często jest to odręczny rysunek. Współcześni projektanci muszą wykazać się kreatywnością i wymyślać nie tylko klasyczne, ale także nietuzinkowe wzory żelek. Konkurencja na rynku jest duża, więc trzeba znaleźć sposób, aby przyciągnąć klientów.
Kiedy odręczny rysunek zostanie wstępnie zaakceptowany, jest on następnie skanowany do komputera. Za pomocą specjalnego programu graficznego ze skanu tworzy się dokładny obraz w trójwymiarze. Poza tym dane z rysunku technicznego przekształca się przy użyciu frezarki w gipsowy model. Wówczas to na nim dopracowuje się już ręcznie wszelkie szczegóły. Kiedy udaje się uzyskać pożądany kształt żelka, staje się on wzorem dla tysięcy stempli znajdujących się w matrycy. Specjalna maszyna wyciska je do tac ze skrobią kukurydzianą. W taki właśnie sposób uzyskiwane są formy do żelków, z których można uzyskać niezliczoną ilość tych smakołyków.
Produkowanie żelek
Warto wiedzieć, że twórcy żelek niechętnie zdradzają szczegóły przepisów na żelki. Istnieją jednak pewne składniki, które pojawiają się w nich najczęściej. Niemal zawsze jest to syrop glukozowy, który pozwala uzyskać przezroczystość, cukier i dekstroza, które dają słodki smak, a także oczywiście żelatyna, dzięki której żelki są gumowe, sprężyste i ciągnące. Może to być np. żelatyna wieprzowa.
Oprócz tego przy wytwarzaniu żelek korzysta się także z roślinnych składników, np. skrobi czy alg agar. Dodawane bywają także soki owocowe, fruktoza naturalnego pochodzenia itp.
Zastanawiasz się, skąd biorą się tak wyjątkowe kolory żelek? Mogą za to odpowiadać różne składniki, m.in. szpinak, marchew, aronia, porzeczka, pomarańcza, węgiel roślinny, chlorofile czy czarny bez. Oczywiście możliwości jest naprawdę sporo.
Warto wiedzieć, że wszystkie składniki żelek są w następnym etapie podgrzewane i precyzyjnie mieszane. Konieczne jest uzyskanie gęstej i jednolitej masy. Niedopuszczalne są jakiekolwiek grudki. Co istotne, aromaty barwniki przygotowuje się oddzielnie i dodaje dopiero po uzyskaniu masy o jednolitej konsystencji. Na samym końcu należy dodać kwasek cytrynowy, skrobię i olej roślinny.
Gorącą mieszanką wypełnia się przygotowane wcześniej formy. Co ciekawe, bardzo często pierwsza partia żelek jest produkowana ręcznie, w ramach próby. Dalsza produkcja jest już maszynowa. Dedykowany dozownik wyciska owocową mieszankę do form.
Stygnięcie żelek
Warto wiedzieć, że gotowe żeli muszą przez około pięć dni schnąć na specjalnych tacach pokrytych skrobią kukurydzianą. Kiedy już wyschną, oddziela się je od skrobi, która może zostać ponownie wykorzystana. Bardzo ważne jest to, aby dokładnie oczyścić z niej żelki, np. za pomocą powietrza. Później są one powlekane woskiem pszczelim. Dzięki temu żelki nie sklejają się i pięknie błyszczą.
Później pozostaje już tylko odważyć właściwą ilość żelek i przesunąć je do maszyny, która służy do pakowania. W takiej formie żelki mogą już trafić do magazynów, a później do sklepów w wielu krajach.
Jak widać, proces produkcji żelek jest bardzo interesujący i składa się z kilku etapów. Warto być świadomym konsumentem i wiedzieć, na czym on polega. Bardzo ważne jest też zwracanie uwagi na skład kupowanych żelek i wybieranie naturalnych barwników oraz aromatów.